fredag 17 augusti 2012

...på mandelbotten...

När Janne fyllde år och vi hade släkten här bjöd jag på mör fläskfilé tillsammans med en bulgursallad. Till efterrätt en rabarberkompott kokt i vitt sött vin, till det vaniljglass och mandelskorpor. Till kaffet serverades
.
Jordgubbsmoussetårta med mandelbotten
1 tårta, ca 10 bitar

Mandelbotten
300 gram mandelmassa
3 ägg
finrivet skal av 1 apelsin

Jordgubbsmousse
250 gram frysta jordgubbar
3 gelatinblad
3 äggulor
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl turkisk youghur, 10%
jordgubbar till garnerin

1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Kör mandelmassan i matberedare eller riv den och blanda med ägg och apelsinskal. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter tills den fått fin färg. Låt kallna.
2. Mousse: Kör jordgubbarna till mos i matberdaren eller med mixerstav.
3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
4. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden, men inte alltför hårt.
5. Smält gelatinbladen på svag värme med lite av jordgubbsmoset. Blanda med resten av moset och vänd sedan ner detta i äggulorna. Tillsätt youghurt och blanda. Vänd till sist ner den lättvispade grädden. Häll blandningen över tårtbotten. Låt stelna i kylskåp några timmar.
6. Garnera med färska jordgubbar.

4 kommentarer:

  1. Ser jättefin och god ut!!
    Sov gott
    Kram K

    SvaraRadera
  2. En sådan härlig sommartårta! Tack för tipset! Kram!

    SvaraRadera
  3. Den här tårtan har jag gjort varje sommar tills jag tappade bort receptet. Som tur var hittade jag det igen här :-)
    Supergott med moussetårta en vacker midsommardag. Tack för att du delar med dig av detta recept.

    Freja

    SvaraRadera
  4. Tinar du de frysta jordgubbarna innan de mixas?

    SvaraRadera